Най-приказният момент от годината за портретна фотография навън (NSFW)

Ако четете това е твърде вероятно да сте сред хората, които обичат да снимат, и искат да добяват нови знания към арсенала си, или пък сте от хората, на които им предстои лична фотосесия, за която търсят вдъхновение. И в двата случая, следващото ще ви е полезно.

Преди да продължим към съществената част е хубаво да обърнем внимание на понятието „златен час“. Твърде възможно е някъде, някога да сте чували за него. За тези от вас, които не са, пояснявам – когато говорим за „златен час“, най-често във фотографията, имаме предвид времето в което слънцето е най-ниско на хоризонта. Тогава виждаме небето и облаците обагрени в приказни, оранжево-червено-пурпурни цветове, а всичко навън се усеща някак си по-глухо и вълшебно.

Продължителността на тези така красиви моменти не продължават особено дълго. По тази прична, независимо дали ще снимате или ще ви снимат, е добра идея да бъдете на място поне 50-60 минути по-рано. Освен, че осигурявате повече време за да подготва, успявате и да се потопите по-дълбоко в атмосферата ипо този начин усвоявате локацията много по-добре, а съответно в резултат получавате много по-въздействащи крайни резултати.

Сега по същество. Красиви снимки можем да правим във всеки един момент и на всяко място. Изглежда обаче, че когато слънцето е в по-ниските си фази, можем да се възползваме от много повече и по-интересни възможности. Независимо от визията, която изберем да снимаме и къде, ниското слънцето добавя нещо уникално към крайния резултат.

Всички снимки надолу са уловени през месеците септември-ноември, изцяло с натурална светлина

Та, няма ли да е прекрасно да имаме възможност за повече време в магията на ниското слънце. Ако и за вас отговора е „Да, разбира се!“, то може би най-хубавия период от годината за снимки в България е началото на есенния сезон, и по-точно, месеците септември и ноември. Ето няколко причино защо:

 

СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА

Започвайки от края на месец август, слънцето започва да се задържа по-ниско за по-дълго, освен това и най-високата точка до която достига е все по-ниско, което има тендецията да прави светлината по-мека и грееща. Бих казал, че ако излезете да снимате  сутрин до към 9 ч. и/или вечер след 17 ч. няма да останете разочаровани. Разбира се, след средата на септември месец и останалата част от деня не е за изпускане.

Излезте да снимате рано сутрин преди 9 ч. или вечер след 17 ч. и няма да останете разочаровани

Няколко плюса, които наблюдаваме по това време – слънцето ни огрява почти директно, заради което по-рядко виждаме сенки под очите си. Светлина има тендецията да е по-мека и топла на цвят, в следствие на което всичко сияе и блести много повече. В резултат на ниския ъгъл на слънцето, осветяваните обекти хвърлят по-дълги и интересни сенки, които са прекрасни като основни и водещи елементи в снимките ни.

Красотата на есенното слънце важи с пълна сила и в затворени помещения

Най-хубавото, че това важни с пълна сила и за снимки в затворени помещения. Твърде вероятно е да ви е правило впечатление колко по-дълбоко в стаята ви прониква есеннето слънце спрямо лятното. Ако не е, обърнете внимание колко повече джобове светлина виждаме по стените, и колко повече интересни сенки също.

Следващото е възможнос да сте го чували някъде - ако снимате модел и го обърнете с гръб към слънцето, получавате една от най-комплиментиращите комбинации светлина – мека и сияеща върху лицето и грееща, описваща силуета.

Опитайте това - обърнете се с гръб към слънцето, за да получите една от най-комплиментиращите комбинации светлина – мека и сияеща върху лицето и грееща по силуета

 

КРАСИВИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ЕСЕНТА

Природата се обагря, а по-ниското сълнце го подсилва многократно. Шарките са осезаемо по-дълбоки и наситени, а контраста между топли и студени цветове, и светли и тъмни тонове е много по-изявен. Този момент се вижда изключително ясно и ако предпочитате фотографиите си решени в черно-бялата гама.

 

Началото на есенния сезон е подходящo, както за портрети с връхни дрехи, така и за по-разголени, дори чисто голи визии

 

КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ

Началото на есенния сезон е прекрасен за снимки и заради благоприятния климат навън. Температурите навън се задържат сравнително умерени, което дава възможност да снимаме комфортно по-облечени и по-разголени взии, дори чисто голи взии, без моделите ни да се варят или мръзнат. Сред най-сполучливите ми фотографии на голо тяло са улавяни именно в този период от годината. Пък и гола сесия под есенното слънце не никак лош начин да придадете шоколадов завършек на колажата си вместо да ходите на солариум…

 

Незасивисимо дали искате да на направите приказни снимки на някого или на себе си, най-приказният момент от годината е септември-ноември. Не че не можем да постигнем подобни резултати през цялата година, просто в този период сякаш имаме “златен час” през по-голямата част от деня. Всяка идея която имате, ще бъде подсилена от красивата слънчева светлина, налична през по-голямата част от деня, затова не пропускайте да уловите това прелестно време от годината.

Приятно снимане!
Вихро

 
Next
Next

Портетната фотосесия на Миленита: Слънце и светкавица в двора на Френската гимназия