The price of “beauty”

Стойността на артистичните услуги е нещо, което живо вълнува всички нас – предлагащите ги. Вече трета година прихода ми идва от фотография. Като всеки фотограф, сравнително често се сблъсквам с “колко струва една сесия при теб”, “а ще получа ли всички снимки от сесията?“, “други фотографи предлагат повече снимки срещу по-малко пари”, нормалните неща…

Предвид горното решавам да направя експеримент с аудиторията си в инстаграм. Преди няколко дни пуснах въпрос под формата на “story” (прилагам скрийншот). Не мога да съм сигурен, че всички разбират въпроса както искам, най-малкото не включвам много детайли около подобен тип сесия. Сложих слайдър покриващ от 0 до 1000 лв. и зачаках с интерес.

Неочаквано за мен, хора започнаха да оставят мнението си минута след като публикувах въпроса. Определено една от публикациите ми, която се радва на повече внимание. Задавайки ценови диапазон самият аз не се бях позиционирал твърдо върху него. Колкото повече и различни мнения получавах, толкова по-дълбоко се замислях. Ясно е, че можем да намерим кой да ни направи подобен кадър, с близко, същото или дори по-добро качество, във всеки етап на заложеният от мен диапазон, за добро или лошо пазара работи така.

Та, както казах замислих се по-дълбоко върху темата и надолу можете да прочетете размислите ми.

Мисля, че най-важното, което стои зад един толкова добре направен beauty кадър е добре подбран екип. Подчертавам екип. Модел с подходящи черти и добро поведение пред обектива, много добър гримьор, добър коафьор, добър фотограф и отличен ретушист. Нужни са още подходяща техника – апарат, обектив, осветление и аксесоари към осветлението. Огромен принос към такава сесия би добавил и стилист.

Disclaimer

Няколко много важни момента, които да имаме предвид когато четем надолу: 

  • Можем да намерим кой да ни свърши работата за жълти стотинки и за диаманти, като за съжаление нито едното не е гаранция за задоволителен краен резултат.  

  • Гоним качество поне равно на примерният кадър. 

  • Клиента получава един завършен beauty кадър, с права за онлайн употреба с некомерсиална цел.

  • Цените са ориентирани за България.

  • Цените са без включено ДДС.

  • Този пост рефлектира личното ми мнение.


Ако ви е интересен процеса по създаването на подобен кадър, прегледайте видеото, kликнете тук за да стигнете до него. В youtube канала ми ще намерите още по темата.


Зад кадърa

В случая приемаме, че клиента е младо момиче, което иска beauty кадър за личните си Instagram и Facebook профили, иначе казано тя е и моделът ни. Тя обича да поддържа визията си и може сама да стилизира косата си, и избира сама да покрие ролите на коафьор и стилист.

За да изпълним подобен тип сесия ни е необходимо следното:

Време. За подобен грим и заснемане ще са необходими около 2-3 часа.

Фотостудио и техника. Освен от помещение се нуждаем и от подходящо осветление и модификатори на светлината. Разгледах цените за наем на различни студиа и ще приема, че 60 лв./час ще са достатъчни. Предвид, че ни трябват 2-3 часа за изпълнение ще са ни нужни 120-180 лв. за цялото време.

Екип. За максимално добър резултат ще са ни нужни гримьор, фотограф и ретушист. Супер вариант е те да са установен екип. Присъствието на ретушиста по време на снимките е желателно.

Стойност. Взимайки предвид всичко написано дотук, намирам бюджет от около 550 лв. за екипа за разумен.

Обобщение

Приятно изненадан съм от усредната стойност на гласувалите. Доста хора, от които не се очаква да са наясно с тази материя, оценяват сравнително адекватно стойността на такъв тип изображение.

Благодаря на всички, които споделихте мнение по темата! :)

Вихро

The “Story”

Снимката е назаем от de_nigra, fashion photographer

Снимката е назаем от de_nigra, fashion photographer

Резултатите

thepriceofbeauty-story-results.jpg